Wat is Sargassum en welke invloed heeft het op uw strandvakantie?

De enorme “zeegrasmassa” die deel uitmaakt van de Grote Sargassum-gordel haalt de krantenkoppen en kan ervoor zorgen dat strandgangers zich afvragen of hun volgende met zand bezaaide vakanties langs de Golf van Mexico, de Atlantische Oceaan, het Caribisch gebied en Florida last zullen hebben van een laag stinkende , rottende algen.

Eerder dit jaar hebben wetenschappers van de Universiteit van Zuid-Florida gegevens vrijgegeven waaruit blijkt dat de hoeveelheid zeewier in de Great Sargassum Belt – een 5.000 mijl lang gebied met een losse verzameling stukjes bruin drijvend zeewier, gelegen tussen West-Afrika en de Golf van Mexico – is twee keer zo groot als in twee opeenvolgende maanden (december 2022 en opnieuw in januari 2023).

Om te begrijpen wat de snelgroeiende massa zeewier de komende maanden zal betekenen voor enkele van onze favoriete strandbestemmingen, hebben we contact opgenomen met enkele experts.

Wat is sargassum?

De kans is groot dat als je op een strand bent geweest dat wordt omspoeld door de Atlantische Oceaan of de Golf van Mexico, je al sargassum bent tegengekomen, in een kleine hoeveelheid, langs de kustlijn of in het water.

Bruin zeewier drijft van nature vrij op het oppervlak van de oceaan, reikt tot 3 meter onder het oppervlak en komt af en toe aan land met stromingen en wind.

legt Brian Barnes uit, een expert in mariene wetenschappen en assistent-professor aan de Universiteit van Zuid-Florida, die gegevens verzamelt over Sargassum-bloei in de Caribische Zee.

Sargassum bestaat uit besachtige met gas gevulde structuren die luchtzakken worden genoemd en die het drijvend houden.

Zichtbaar vanuit de ruimte, de Grote Gordel van Sargassum die onlangs de krantenkoppen heeft gehaald, is een massa van 13 miljoen ton die zich 5.000 mijl lang en 300 mijl breed uitstrekt in een gebied van de Atlantische Oceaan tussen de Golf van Mexico en de kust van West-Afrika.

“Het is goed als je buiten bent”, zegt Brian Loupointe, onderzoeksprofessor aan het Florida Atlantic Harbor Branch Institute of Oceanography in Fort Pierce, Florida. “Sargassum biedt een leefgebied voor honderden bedreigde soorten, ongewervelde dieren en zelfs zeeschildpadden, en ondersteunt pelagische visserijen zoals Mahi Mahi en andere vissen die zich voeden met prooidieren.” (Zeevissen zijn vissen die dichtbij het wateroppervlak leven en eten.)

“Als je met een brok op het strand komt, wordt het een probleem”, zegt LaPointe over zeewier.

Sargassum kan sterk naar rotte eieren ruiken als het op het strand vergaat.

Kun je zwemmen in water met sargassum erin?

Afhankelijk van hoe dik het is, kan het zwemmen in het water waar de sargassum aanwezig is, vereisen dat het opzij wordt geduwd om een ​​pad vrij te maken. En sargassum kan krassend aanvoelen, zoals een luffaspons, wanneer het tegen je wrijft (dolfijnen spelen naar verluidt met sargassum en kunnen het zelfs gebruiken om zichzelf te krabben, volgens het Wild Dolphin Project). Maar voor mensen kunnen er enkele onaangename omstandigheden zijn die gepaard gaan met zwemmen waar sargassum overvloedig aanwezig is, zegt LaPointe.

zegt hij, verwijzend naar de kleine kwallenlarven, die een jeukende rode uitslag kunnen veroorzaken.

Bovendien “zijn er enkele gevaren van stekende organismen waar je je bewust van moet zijn”, zegt LaPointe, verwijzend naar kwallen die ook vaak tussen de sargassum te vinden zijn.

De geur van sargassum, dat naar rotte eieren kan ruiken wanneer het uiteenvalt door de productie van geproduceerd waterstofsulfidegas, kan stoppen, en LaPointe merkt op dat er meldingen zijn geweest van ademhalingsproblemen in gebieden met grote hoeveelheden ontbindend sargassum. strand door het vrijkomen van waterstofsulfide.

Waarom zijn er nu zoveel sargassums?

Barnes zegt dat wetenschappers momenteel onderzoeken waarom er op dit moment zoveel sargassums zijn. Volgens hem zijn het de bestaande omstandigheden die ze ideaal maken om te groeien.

“Net als terrestrische planten hebben ze de juiste lichtomgeving en de juiste temperatuur nodig”, zegt hij, naast het zaad (het zaad is in dit geval de Sargassum-populatie die zich al in de Grote Sargassum-gordel bevindt). Voedingsstoffen die opstijgen uit de diepten van de oceaan of uit rivieren die het gebied binnenstromen, fungeren als meststof en dragen bij aan de ideale omstandigheden voor groei.

Bij de huidige bloeigrootte draait alles om de voedingsstoffen, zegt LaPointe.

“Hoe meer je het voedt, hoe groter het wordt”, zegt hij, eraan toevoegend dat er aanwijzingen zijn voor afvoer van voedingsstoffen (in de vorm van stikstof en fosfor van menselijke activiteiten en bronnen zoals meststoffen, riolering, uitlaatgassen van voertuigen en dierlijk afval) van stromende rivieren – waaronder de Mississippi en de Amazone en Congo-rivieren – die zich voeden met sargassumbloemen langs het Atlantische bekken.

Welke stranden en bestemmingen zullen het meest worden beïnvloed door de groei van de Sargassum-gordel?

De omstandigheden zijn momenteel gunstig voor de groei van algen in de hele Sargassum-gordel, met de grootste groei in de oostelijke Atlantische Oceaan. “Dit is niet de eerste keer dat we zulke grote bloemen zien”, zegt Barnes, erop wijzend dat er bloemen werden geregistreerd in 2018 en 2022. Maar vóór 2011 waren er geen grote bloemen, voegt hij eraan toe, en zegt dat er geen duidelijke verklaring is voor naar waarom.

Alle eilanden in het Caribisch gebied liggen in het doelgebied waar sargassum aan zou kunnen spoelen, zegt hij, met waarschijnlijk de zuidelijke Kleine Antillen (waaronder eilanden als Aruba, Bonaire, Curaçao, Margarita Island en Trinidad en Tobago). Minder getroffen dan waar dan ook in het Caribisch gebied. “Maar dat betekent niet dat ze geen effect zullen zien”, zegt hij over die plaatsen.

Andere gebieden in het doelgebied van de Sargassum Belt zijn Yucatan (aan de kusten van de Golf van Mexico van Belize en Mexico), de Golf van Mexico (van het gebied van Florida in het westen tot Texas) en Zuidoost-Florida, van de Florida Keys in het noordwesten tot rond Fort Pierce, zegt Barnes.

“Ondanks het feit dat Florida eerder zwaar werd getroffen, is Sargassum een ​​veel groter probleem in het Caribisch gebied dan Florida”, zegt hij. “Dit geldt dit jaar, en tot nu toe, en in voorgaande jaren.” De reden waarom het probleem in het Caribisch gebied zo groot is, is te wijten aan stromingen daar die sargassum in overvloed naar de regio voeren en het daar langer laten circuleren.

“We kunnen niet voorspellen wat er deze zomer gaat gebeuren, maar de afgelopen jaren is Mexico hard getroffen, evenals de oostelijke Caraïben, inclusief plaatsen als Barbados en Martinique”, zegt LaPointe.

Het is ook belangrijk om te onthouden, zegt LaPointe, dat de plaatsen waar sargassum zich ophoopt zeer variabel zijn.

“Het kan de ene dag komen met harde wind en opbouw, en de volgende dag kunnen de winden draaien en de stromingen veranderen en deze dingen uitvoeren”, zegt hij.

Kunnen strandbestemmingen, hotels en resorts iets doen om het probleem te verhelpen?

De Sargassum voor de kust houden terwijl hij vastbesloten is om aan te spoelen, is als vechten tegen het opkomende tij. Helaas zijn scènes van arbeiders die bergen zeewier in kruiwagens scheppen die de klok rond wachten de afgelopen jaren een standaard decor aan de oceaan geworden op stranden in warmweerbestemmingen zoals Playa del Carmen en Tulum in Mexico en Barbados in het Caribisch gebied. .

Afgezien van het verwijderen van wat er bij aankomst op het strand aanspoelt, zegt Barnes dat het hotel zou kunnen overwegen om voor de kust een drijvende barrière te installeren (meestal gemaakt van PVC en parallel aan de kustlijn opgesteld) met als doel te voorkomen dat sargassums aan land komen. Maar nogmaals, het is een kleine maatregel versus een enorme taak.

Mutagenese is niet 100 procent effectief, zegt hij, en kan alleen worden uitgevoerd op relatief kleine gebieden in de loop van grotere bloei. Omdat de gieken niet oneindig lang kunnen zijn, kan de sargassum uit hun uiteinden glippen en toch in het zand terechtkomen.

“Ze werken, maar niet perfect”, zegt Barnes.

Eén plek die waarschijnlijk perfect is op een zonnige dag, ongeacht wat de Grote Sargassum-gordel, zeestromingen en winden doen? Dit is uw hotelzwembad, bij voorkeur een met uitzicht op de oceaan.

Het kan tenslotte nooit kwaad om een ​​back-upplan voor een stranddag te hebben.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *