Rome overweegt een betaald reserveringssysteem voor de Trevifontein

Binnenkort kost een selfie voor de Trevifontein, een van de meest prominente bezienswaardigheden van Rome, je misschien meer dan de munten die je gebruikt om het te wensen. Om de eeuwige magie van zijn geliefde fontein te behouden, stelt de stad Rome een nieuw idee voor om de drukte te kalmeren: een toegangsbewijs.

Burgemeester Roberto Gualtieri van Rome bevestigde in een interview met de nationale krant Il Sole 24 Ore dat de stad al werkt aan een voorstel om de toeristische drukte bij de Trevifontein te beperken met een reserveringssysteem met beperkte toegang.

“We denken na over deze zeer concrete hypothese,” zei Gualtieri, waarbij hij benadrukte dat de huidige aantallen toeristen de bescherming van het 18e-eeuwse monument steeds moeilijker maken.

In de nasleep van de COVID-19-pandemie is er sprake van een opmerkelijke stijging van het toerisme, met een recordaantal van 50 miljoen bezoekers aan Rome in 2023. Prognoses voor 2025 geven aan dat het aantal bezoekers aan Rome bijna zou kunnen verdubbelen, deels als gevolg van het Jubileum, een katholieke traditie die teruggaat tot de 14e eeuw en gekenmerkt wordt door pelgrimstochten en vieringen. Het wordt elke kwart eeuw in Rome georganiseerd en gaat het hele jaar door. Wat betekent dit voor een populaire bezoekersattractie als Trevi? Er is waarschijnlijk meer drukte, zwerfvuil en zakkenrollers, wat zal leiden tot meer slijtage aan het monument en het omliggende plein.

Wat we tot nu toe weten over het voorgestelde reserveringssysteem voor de Trevifontein

De gemeente Rome overweegt momenteel het idee om bezoekers een toegangsprijs te vragen voor toegang tot de Trevifontein. Volgens een video die raadslid Alessandro Onorato op Instagram heeft geplaatst, overweegt Rome een belasting van € 2 op te leggen aan toeristen, en niet aan inwoners. Met het ticket dat alleen op reservering verkrijgbaar is, kan een beperkt aantal bezoekers de eerste rij van de fontein betreden, en zal er vermoedelijk ook een voedsel- en zwerfvuilverbod worden opgelegd in de buurt van het UNESCO-werelderfgoed, waarmee het aanhoudende afvalprobleem in het gebied wordt aangepakt.

Hoewel er geen tourniquets zullen zijn, overweegt de stad het idee om twee zones te creëren: het plein blijft open voor iedereen om vrij rond te lopen, terwijl degenen die dicht bij de fontein willen komen voor het beroemde opgooien van munten voor een foto moet een tijdslot van 30 minuten worden gereserveerd.

Sinds juli 2023 is het noodzakelijk om een ​​kaartje van vijf euro te kopen om het oude Romeinse Pantheon te bezoeken.

Foto door Chris Cermak/Unsplash

Dit is niet de eerste keer dat Rome is overgestapt op een ticketsysteem voor een monument dat voorheen open was voor het publiek. In juli 2023 voerden functionarissen van het Italiaanse Ministerie van Cultuur en de Vaticaanse Kerk een gereserveerde ticketvereiste in voor het Pantheon, een van de grootste en best bewaarde tempels van het oude Rome, en in 2008 werd het Forum Romanum omgevormd van een lokale straat tot een ticketservice. -alleen bezoeken, die beide voor veel onvrede en lange wachtrijen bij bezoekers en bewoners zorgden.

“Het ticketbeleid heeft een doolhof in het Pantheon gecreëerd, dus het creëren van een rij bij de Trevi zou een ramp zijn, en het zou het mysterie veranderen”, zegt de in Rome gevestigde archeoloog Darius Arrea. “Vergeet niet dat de Trevifontein een ervaring is. geen reis.”

Met een hoogte van 25 meter hoog en 50 meter breed is de Trevifontein de grootste en meest majestueuze fontein in de Eeuwige Stad. Gemaakt door kunstenaar Nicola Salvi in ​​1732, is het een dramatisch beeld van een meer dan levensgrote oceaan op een schelpenwagen getrokken door zeepaardjes die een enorme waterval betreden. Sinds de voltooiing in 1762 heeft de prachtige barokke fontein voortdurend bezoekers getrokken, waaronder Anita Ekberg in Federico Fellini’s epische film La Dolce Vita uit 1960.

Het water dat Trevi binnenstroomt, komt uit de Aqua Vergine, een van de oorspronkelijke aquaducten uit het oude Rome. Ondanks de waarde van het water en de fontein behandelden de bezoekers het niet met respect of vriendelijkheid. Ze gooiden brood in de badkamerfontein, lieten afval op de vloer liggen, sprongen in de fontein zoals Ekberg deed, trokken hun kleren uit en baadden in het bad, en verfden zelfs het water uit protest.

Ondanks wekelijkse schoonmaak en munteninzamelingen door de katholieke liefdadigheidsinstelling Caritas, en een recente restauratie van € 2 miljoen gefinancierd door het Italiaanse modemerk Fendi, is de voortdurende druk op de fontein bijna niet te stoppen, en dat is precies wat de stad Rome hoopt te verminderen via het voorgestelde ticketsysteem.

“We willen van een bezoek aan de Trevifontein een echte ervaring maken en niet slechts een chaotisch gevecht tussen de ene toerist en de andere om de beste hoek te vinden om een ​​selfie te maken”, voegde Onorato eraan toe willen dit monument beschermen.”

Er is veel ophef rond het voorstel, vooral nu het Gouden Jubileum in aantocht is en de gesprekken over het terugdringen van het overtoerisme aan de gang zijn, maar verwacht niet dat je binnenkort een kaartje voor het Trevifeest zult bemachtigen. In Italië kan het enige tijd duren voordat de zaken van voorstel naar werkelijkheid evolueren.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *