Pensioenprotesten in Parijs 2023 – wat reizigers naar Frankrijk moeten weten

Protesten tegen de Franse president Emmanuel Macron gingen deze week door in Parijs en in heel Frankrijk, nadat hij maandag de pensioengerechtigde leeftijd verhoogde van 62 naar 64. Bovendien is de lente in Parijs aangebroken en hangt de geur van rottend afval in de lucht. De vuilnisophalers zijn in reactie op de nieuwe pensioenleeftijd in staking gegaan, van 57 naar 59 jaar. De stapels afval, sommige enkele meters hoog, liggen al meer dan twee weken en zijn een symbool van onenigheid geworden, meldt de Associated Press.

Na een weekend van demonstraties die vaak escaleerden, gingen Franse burgers deze week weer de straat op om hun onvrede te uiten over de uitgestelde pensioenleeftijd. De Franse krant Le Monde meldde dat de politie maandagavond 234 mensen in Parijs heeft gearresteerd, te midden van confrontaties tussen demonstranten en veiligheidstroepen, waarbij vuilnisbakken, fietsen en andere voorwerpen werden verbrand. Volgens de krant Le Monde kwamen burgers en politie ook met elkaar in botsing in de Franse steden Dijon en Straatsburg, naast andere gemeenten.

Een nieuwe ronde van demonstraties is gepland voor donderdag 23 maart, die veel diensten, waaronder het openbaar vervoer en vliegreizen, zou kunnen verstoren, aangezien vakbondswerkers van plan zijn het werk te staken. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken maakte dinsdag bekend dat donderdag 12.000 politie- en gendarmerietroepen zullen worden gemobiliseerd als reactie op de geplande demonstraties.

De afvalbergen in Parijs groeien (in omvang en stank) nu de staking van de vuilnismannen de derde week ingaat.

Welke delen van Parijs werden getroffen door de protesten?

De Amerikaanse ambassade in Parijs heeft een “demonstratiewaarschuwing” afgegeven, waarin wordt gewaarschuwd voor aanhoudende demonstraties in de buurt van de Place de la Concorde “met meldingen van afval en in brand gestoken voertuigen”.

De Place de la Concorde ligt tussen de Champs-Elysées en de Jardin des Tuileries (het park naast het Louvre) in het 8e arrondissement – en staat bekend om zijn gigantische Egyptische obelisk en zijn fonteinen.

De ambassade waarschuwde ook dat er extra demonstraties zouden kunnen komen rond Parijs en in andere grote steden in Frankrijk.

In zijn laatste update merkt het beveiligingsrisico- en crisisbeheerbedrijf Crisis24 op dat er “nu dagelijks demonstraties plaatsvinden in Parijs, vooral voor de Nationale Vergadering, en in andere grote steden. Vanaf 20 maart blokkeren demonstranten steeds vaker de hoofdwegen, meestal ringwegen. Ze liggen dicht bij grote steden en belemmeren ook de toegang tot vervoersknooppunten zoals bus- en treinstations.”

De Nationale Vergadering, of Assemblée Nationale, bevindt zich aan de overkant van de Seine vanaf de Place de la Concorde in de buurt van het monument Hôtel National des Invalides in het 7e arrondissement.

De Ambassade adviseert Amerikaanse burgers om demonstraties en gebieden met verhoogde politie-activiteit te vermijden en het nieuws te volgen voor updates (Frans-Engelstalige media omvatten France 24, RFI en The Local). De locaties van protesten zijn van tevoren vaak niet bekend, dus het is belangrijk om op de hoogte te blijven.

Over hoe het op dit moment in Parijs op de grond voelt, zegt Sarah Lieberman, schrijfster uit Parijs en frequente AFAR-bijdrager: “De straten kunnen griezelig stil en vervolgens chaotisch en chaotisch aanvoelen. Ik zag een afvalcontainer branden op weg naar huis van het diner van gisteravond.” En toen de ochtend aanbrak, lagen er tonnen kapotte flessen en vuilnisbakken op de stoep. Dat gezegd hebbende, gingen we meestal nog door met onze zaken, probeerden we van en naar het werk te komen, maar lieten we extra tijd over. als je de metro neemt vanwege de vertragingen en de drukte.”

Lieberman zegt dat ze haar vrienden nog steeds afspreekt in restaurants “maar misschien kiest ze de bestemming zorgvuldiger omdat de centrale gebieden rond grote hubs zoals Republic, Bastille en Concorde dichter bij de protesten liggen.”

Wat de opeenhoping van afval betreft, merkt ze op dat waar ze woont in het 11e arrondissement, de straten relatief schoon zijn, maar “de vuilnissituatie in Saint-Germain-des-Prés, ook bekend als Émilie Paris, wordt niet gefilterd voor Netflix dat is zeker… het is bijna opgestapeld.” Zo hoog als de eerste verdieping van woongebouwen en na wat regen blijven velen aan de straat plakken.”

Ondanks het toenemende gebrul en de demonstraties, meldde Lieberman dat winkels, restaurants en andere bedrijven zoals supermarkten en banken open blijven. En ze voegt eraan toe: “Sommige locaties in de buurt van de demonstratielocaties zijn mogelijk gesloten [on March 23] Wanneer er meer protesten gepland zijn, maar verder. En zeker de concurrentie in Frankrijk.

Wat moet u doen als u van plan bent naar Parijs of Frankrijk te reizen?

Degenen die naar Parijs of elders in Frankrijk reizen, vragen zich misschien af ​​hoe en of hun reis door de protesten zou kunnen worden verstoord.

In een verklaring meldde de nationale luchtvaartmaatschappij Air France dat de Franse burgerluchtvaartautoriteit alle luchtvaartmaatschappijen heeft gevraagd om hun vluchtschema’s van en naar Parijs Orly Airport en verschillende andere Franse luchthavens tussen 20 en 23 maart te verkorten “als onderdeel van de nationale staking in Frankrijk”.

Air France zei dat het van plan is om 95 procent van zijn dienstregeling tot en met 23 maart uit te voeren. Passagiers die een vluchtannulering ervaren, kunnen ervoor kiezen om in de toekomst een vluchttegoed te ontvangen of een volledige terugbetaling te ontvangen.

Naast arbeidersstakingen die van invloed kunnen zijn op diensten zoals transportsystemen, kunnen de protesten verkeers- en transportopstoppingen en verstoringen van de dienstverlening in en rond grote steden veroorzaken, inclusief mogelijke reisvertragingen tussen het stadscentrum en de belangrijkste luchthavens van Parijs, Charles de Gaulle- Roissy en Orly.

Crisis24 adviseert reizigers om alle vervoersreserveringen te bevestigen. “Verlaat de accommodatie pas als de volgende reis is bevestigd”, merkt het bedrijf op, eraan toevoegend dat reizigers rekening moeten houden met extra reistijd in grote Franse steden.

Vanaf het moment van publicatie blijven de belangrijkste musea en attracties in Parijs, waaronder het Louvre, Musée d’Orsay, de Eiffeltoren en de Sacré-Cours, open voor bezoekers tijdens de normale kantooruren.

Waar gaan de protesten van Parijs 2023 over?

De huidige protesten in Parijs en in heel Frankrijk zijn de belangrijkste opstanden sinds de beweging van de gele hesjes (genoemd naar de fluorescerende hesjes die demonstranten droegen tijdens demonstraties), die eind 2018 begon en doorging tot begin 2019. Destijds waren de Fransen er tegen . Het verhogen van de brandstofbelasting opgelegd door president Macron (om de uitstoot te verminderen), het economisch beleid van de regering en de kosten van levensonderhoud.

In 2023 zijn de Franse burgers opnieuw verontwaardigd – deze keer heeft de regering de pensioenleeftijd voor de meeste werknemers verlaagd van 62 naar 64 jaar en vereist dat burgers minstens 43 jaar werken om een ​​volledig pensioen te krijgen. Volgens de laatste beschikbare gegevens van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) was de wereldwijde mediane pensioenleeftijd in 2020 64,2 jaar voor mannen en 63,4 jaar voor vrouwen.

President Macron legde onlangs de redenen achter het nieuwe beleid uit door te zeggen: “Mensen weten dat ja, gemiddeld genomen moet je wat langer werken… omdat we anders onze pensioenen niet goed zouden kunnen financieren”, zei de Associated Press. gemeld.

Maar zoals Lisa Bryant van de Morning Edition van NPR meldt: “De Fransen zijn fel beschermend voor universele gezondheidszorg en genereuze pensioenen. Het is een keuze die de samenleving heeft gemaakt: hard werken, hoge belastingen betalen, maar ook relatief jong met pensioen gaan met een hoge levensstandaard.”

Lindsey Tramotta, een freelanceschrijver en frequente bijdrager aan AFAR, gevestigd in Parijs, schreef in een Instagram-bericht: “De kern van het verzet tegen deze hervorming ging over het recht op rust in latere levensfasen, niet de onwil om te werken, hoewel het gemakkelijk is voor buitenstaanders om klachten op deze manier te interpreteren”.

Wat nog belangrijker is, voegt ze eraan toe in een vervolgmail: “Dit is ook het minimum aantal premiejaren om in aanmerking te komen voor het volledige pensioen – 43. Kleine aanpassingen tellen nog steeds mee voor vrouwen die vrij nemen om hun kinderen groot te brengen of wier pensioen zijn al ongelijk aan die van mensen, het zet hen nog steeds met verlies voor hervorming.”

Met bijna 70 procent van de bevolking tegen de hervorming, merkt Tramotta op: “De manier waarop hiermee is omgegaan, wordt gezien als zeer ondemocratisch, vandaar de aanhoudende verontwaardiging.”

Waarschuwt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken voor reizen naar Frankrijk?

Vanaf 21 maart 2023 blijft het Franse reisadvies van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ongewijzigd op niveau 2 (wat aangeeft dat reizigers extra voorzichtig moeten blijven zijn). De Amerikaanse ambassade noemt redenen als terrorisme en burgerlijke onrust.

Wat moet u doen als u naar Frankrijk reist? Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken beveelt Amerikaanse burgers in Frankrijk aan “gebieden rond protesten en demonstraties te vermijden” omdat “eerdere demonstraties gewelddadig zijn geworden… in het geval van geweld of schade aan eigendommen kunnen de Franse autoriteiten chemische middelen en waterkanonnen gebruiken om menigten uiteen te drijven.” .” Hij merkt ook op dat “stakingen reisplannen kunnen verstoren”.

Neem voor aanvullende hulp contact op met de Amerikaanse ambassade in Parijs op +33 (1) 43 12 22 22 of CitizenInfo@state.gov.

Wanneer eindigen de protesten van 2023 in Frankrijk?

Crisis24 schat dat de landelijke protesten en stakingen in Frankrijk waarschijnlijk tot het einde van de maand zullen voortduren en “geen tekenen van afname” vertonen.

De regering heeft geen enkele aanwijzing getoond dat zij bereid is af te zien van haar initiatief om het pensioenstelsel te hervormen. Geplande en ongeplande protesten zullen dus waarschijnlijk tot ten minste eind maart doorgaan.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *