Parijs stemt voor verbod op verhuur van elektrische scooters – zou jouw stad de volgende kunnen zijn?

Heilig blauw! Parijzenaars stemden met een overweldigende meerderheid voor een verbod op het gebruik van gehuurde elektrische scooters in de Franse hoofdstad.

Bij het referendum werden meer dan 100.000 stemmen uitgebracht, waarbij 89% voor een verbod op de populaire e-scooters stemde, die snelheden van 27 km/u kunnen halen en legaal kunnen worden gehuurd door kinderen onder de 12 jaar.

Hoewel de uitspraak van het referendum niet bindend is, zei de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, dat ze “vastbesloten was de uitslag van de stemming te respecteren”.

Hidalgo voegde eraan toe dat zodra de bestaande contracten van de stad voor exploitanten van e-scooters eind augustus aflopen, “er geen zelfbedieningsscooters meer zullen zijn in Parijs.”

De burgemeester prees de stemming als “een overwinning voor de lokale democratie”. E-scooters in privébezit blijven toegestaan.

Een berijder op een gehuurde elektrische scooter in Parijs. Benjamin Gerrett/Bloomberg/Getty Images

Parijs is een van ‘s werelds grootste markten voor verhuur van elektrische scooters geweest nadat het vervoersmiddel in 2018 in de stad debuteerde.

Alleen al in 2022 registreerde de stad volgens The New York Times bijna 20 miljoen ritten op meer dan 15.000 gehuurde scooters.

Critici hebben vaak vraagtekens gezet bij de veiligheid en het juiste gebruik van elektrische scooters. Volgens de Franse Securite Routiere Traffic and Road Safety Delegation kwamen vorig jaar 34 mensen om het leven bij ongevallen met e-scooters, waarbij nog eens 570 ernstig gewond raakten.

Verwant: Alles wat u moet weten over e-scooters

Abonneer u op onze dagelijkse nieuwsbrief

Aanvankelijk werden e-scooters gezien als een handig en klimaatvriendelijker alternatief voor het openbaar vervoer. De laatste tijd wordt de markt voor elektrische scooters door Parijzenaars gezien als een gevaarlijke markt en, volgens Hidalgo, een “overlast”.

Nicholas Gorse, chief business officer van e-scooteroperator Dott, richtte zich op het verbod in een recent interview op RMC Radio.

“Het echte resultaat is voor onze 400.000 maandelijkse gebruikers, 800 Dott-medewerkers in Parijs”, zei hij. “En dan is het ook voor de bevolking sinds we de wiskunde spreken, als we motorfietsen aftrekken, is het meer verzadigd in het openbaar vervoer en hebben meer mensen voertuigen.”

Parijs is niet de enige Europese stad die worstelt met het veilig gebruik van auto’s op batterijen.

In januari legde de Metropolitan Transport Authority van Barcelona een zes maanden durend verbod op op e-scooters en eenwielers in het lokale openbaar vervoer. In 2016 verbood Barcelona ook het gebruik ervan in historische delen van de stad.

Bovendien voerde Kopenhagen in 2020 een volledig verbod op elektrische scooters in. Het jaar daarop kwam het besluit terug en introduceerde het controversiële vervoermiddel opnieuw met strengere veiligheidsrichtlijnen.

Rome heeft ook nieuwe regels opgelegd rond het gebruik van elektrische scooters na een toename van het aantal ongevallen en andere gerelateerde incidenten.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *