In 2024 zullen 29 Europese landen stoppen met het afstempelen van paspoorten

Binnenkort zullen de meeste Europese paspoortzegels overblijfselen uit het verleden zijn. Later dit jaar zullen de 29 lidstaten van het Europese Schengengebied stoppen met het afstempelen van uw reisdocumenten, en in plaats daarvan overstappen op een nieuw systeem waarvan de EU beweert dat het de grenscontroles zal versnellen en de veiligheid zal verbeteren.

In een toespraak op 16 augustus zei EU-commissaris Ylva Johansson: “Op elke luchthaven, elke haven, elke route naar Europa zullen we digitale grenscontroles hebben”, en voegde eraan toe: “Als dat gebeurt, zullen we afscheid nemen van paspoortstempels welkom bij digitale cheques.”

[The new digital entry system] Dit systeem zal het huidige systeem van het handmatig afstempelen van paspoorten vervangen, dat tijdrovend is, geen betrouwbare gegevens over grensoverschrijdingen oplevert en geen systematische detectie van overtreders mogelijk maakt.

Afdeling Migratie en Binnenlandse Zaken van de Europese Commissie

Het nieuwe programma gaat op 10 november van start met het nieuwe geautomatiseerde in- en uitreissysteem, dat niet-EU-reizigers digitaal zal registreren. Onder het nieuwe geautomatiseerde in- en uitreissysteemprotocol en na de implementatie van het nieuwe systeem zullen de gezichten en vingerafdrukken van reizigers worden gescand wanneer ze Europa voor de eerste keer binnenkomen. De software verzamelt vervolgens de biometrische gegevens van reizigers, die worden gebruikt om hun paspoortinformatie (inclusief naam, ID-nummer, geboortedatum, afgiftedatum en vervaldatum) te vergelijken en hun aankomst en vertrek te verifiëren. Zodra deze informatie van reizigers is afgenomen, is voor toekomstige bezoeken alleen nog een gezichtsscan nodig.

Door de identiteit van reizigers en het in- en uitreizen digitaal te bevestigen, is het niet meer nodig om paspoorten fysiek af te stempelen. “Het EES zal het huidige systeem van het handmatig afstempelen van paspoorten vervangen, dat tijdrovend is, geen betrouwbare gegevens over grensoverschrijdingen levert en geen systematische detectie van overtreders mogelijk maakt”, aldus de afdeling Immigratie en Binnenlandse Zaken van de Europese Commissie. een verklaring.

EES zou oorspronkelijk in 2022 gelanceerd worden, maar is tot nu toe uitgesteld. Volgens de EU zal het EES “een geautomatiseerd IT-systeem zijn om reizigers uit derde landen, zowel houders van visa voor kort verblijf als niet-visumvrijgestelde reizigers, te registreren telkens wanneer zij een buitengrens van de EU overschrijden.”

Welke Europese landen zullen niet langer de paspoorten van hun burgers afstempelen?

Het nieuwe digitale EES-systeem wordt door 29 landen in het Europese Schengengebied ingevoerd. Welke zijn:

OostenrijkBelgiëBulgarijeKroatiëTsjechiëDenemarkenEstlandFinlandFrankrijkDuitslandGriekenlandHongarijeIJslandItaliëLetlandLitouwenLitouwenLuxemburgThollandNoorwegenPolenPortugalRoemeniëSlowakijeSloveniëSpanjeZwedenZwitserland

Hoe zal het nieuwe digitale toegangsproces van Europa werken?

Om het systeem te kunnen gebruiken, hebben reizigers een biometrisch paspoort of e-paspoort nodig, dat Amerikanen sinds 2007 hebben (het symbool met twee rechthoeken en een cirkel in het midden op de omslag van uw paspoort geeft aan dat het een biometrisch paspoort is).

Bezoekers van de EU die niet in het bezit zijn van een biometrisch paspoort zullen aanvullende verwerkingen aan de grens moeten ondergaan en zullen geen gebruik kunnen maken van de zelfbedieningspaspoortkiosken. Iedereen die weigert gegevens te verstrekken, krijgt geen toegang tot de Europese Unie. Naast het registreren van paspoortinformatie, registreert het systeem nauwkeurig wanneer reizigers het land binnenkomen en verlaten en of hun de toegang is geweigerd.

Wie heeft toegang tot de persoonsgegevens van reizigers?

Volgens een online uitleg van de Europese Unie over het nieuwe EES-systeem zullen de entiteiten die toegang zullen hebben tot uw persoonlijke gegevens de Europese grenzen, visa en immigratiecontrole omvatten; Europol voor wetshandhavingsdoeleinden; en transportbedrijven om het aantal toegestane binnenkomsten voor een bepaalde visumhouder te verifiëren; “Onder strikte omstandigheden kunnen uw gegevens worden doorgegeven aan een ander land (binnen of buiten de Europese Unie) of een internationale organisatie.”

Alleen de tijd zal leren of het nieuwe systeem zijn beloften zal waarmaken om snellere en betrouwbaardere grensovergangen mogelijk te maken. Hoe dan ook, het kan moeilijk zijn voor degenen die postzegels koesteren als souvenirs van ooit bezochte bestemmingen om deze verandering te accepteren. Dit betekent echter ook dat reizigers die de EU regelmatig bezoeken, zowel voor zaken als voor plezier, mogelijk minder vaak een nieuw paspoort hoeven aan te schaffen.

Is dit hetzelfde als het nieuwe ETIAS-reistoestemmingssysteem in Europa?

Het nieuwe EES-systeem is gekoppeld aan, maar staat los van, het ETIAS-reisautorisatieprogramma voor Europa. Het plan is om ETIAS te lanceren zes maanden nadat EES operationeel wordt, wat betekent dat het nu naar verwachting in de eerste helft van 2025 live zal gaan. Er zal een toegangsprijs van zeven euro (ongeveer US$ 7,75 tegen de huidige wisselkoersen) in rekening worden gebracht aan reizigers van buitenaf. het blok. De Europese inreisvergunning is drie jaar geldig of totdat het bijbehorende paspoort verloopt.

Hoewel reizigers vooraf een ETIAS moeten aanvragen, is het geen officieel visum; Het lijkt sterk op het Amerikaanse ESTA-systeem, het Canadese eTA-systeem of het Britse ETA-systeem, allemaal systemen die bepalen of bezoekers in aanmerking komen om naar het land te reizen onder het Visa Waiver Program.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *