Het noorderlicht kan vanavond in de onderste 48 verschijnen

Drie weken geleden verscheen de aurora borealis, een fenomeen dat een etherische stroom van gekleurd licht door de nachtelijke hemel wervelt, een zeldzame verschijning op de Lower 48, kleurende luchten zo ver zuidelijk als Colorado.

Voor degenen die het hebben gemist, vrees niet, misschien heb je dit weekend nog een kans om het stiekeme noorderlicht te zien op de onderste 48e verdieping.

Wetenschappers van het Fairbanks Institute of Geophysics van de Universiteit van Alaska schatten de waarschijnlijkheid van het zien van de aurora borealis op een schaal van nul tot negen, die de Kp-index wordt genoemd. Hoe hoger het getal, hoe groter de waarschijnlijkheid van nachtscènes. Dit betekent ook dat meer dan de helft van het aard halfrond de aurora borealis kan zien.

In de nacht van 23 op 24 maart wordt dit aantal zes (en op 25 maart vijf). Dit betekent dat de aurora borealis zo ver naar het zuiden te zien is als Oregon, Idaho, Wyoming, Nebraska, Iowa, Illinois, Indiana, Ohio, Pennsylvania en alle noordoostelijke staten. Het is echter waarschijnlijker dat als de dansshow plaatsvindt op het vasteland van de Verenigde Staten, deze te zien zal zijn in de noordelijke delen van Washington, Montana, Dakota, Minnesota, Wisconsin, Michigan en Maine.

Aurora’s voorspelling voor 23 maart.

Met dank aan het Fairbanks Institute of Geophysics aan de Universiteit van Alaska

Wat veroorzaakt de aurora borealis – en wanneer zien we ze weer?

Aurora borealis treedt op wanneer de zon tijdens een zonnestorm elektrisch geladen protonen en elektronen naar de aarde afgeeft. Wanneer deze elementen het magnetische veld van de aarde ontmoeten, worden ze aangetrokken door de polen, waar ze zich roeren en vermengen met de gassen in onze atmosfeer. Wanneer moleculen zich vermengen met zuurstof, verschijnen er groene en rode lichten; Het gloeit blauwpaars als het gebonden is aan stikstof. Het is hetzelfde proces aan het werk in neonreclames.

Zelfs als je deze keer de veranderende verlichting niet te zien krijgt, is de kans groot dat je kansen de komende jaren alleen maar groter worden. Er is een 11-jarige cyclus die historisch voorspelde wanneer de lichten het meest zichtbaar zouden zijn. In jaren die het dichtst bij het zonnemaximum liggen (verwacht in 2024), zijn de displays frequenter, levendiger en kleurrijker (terwijl ze trager zijn in jaren die dicht bij het zonneminimum liggen). Ze zullen de komende jaren verbeteren en in frequentie toenemen, hoewel ze ook het meest actief zijn tijdens de herfst- en lente-equinoxen.

Tips voor het zien van het noorderlicht

Het is een goed idee om een ​​mobiele app te downloaden, zoals de Northern Light Aurora Forecast, om een ​​beter idee te krijgen van de kans dat u de aurora borealis in uw omgeving ziet. Het kan helpen verduidelijken wanneer, indien van toepassing, de show zal plaatsvinden.

Opgemerkt moet worden dat het alleen mogelijk is om de aurora borealis te zien als de lucht helder is, en ze concurreren niet met de omringende stadslichten. Zoek voor uw beste kans een gebied, zoals de top van een heuvel, waar u kunt genieten van een onbelemmerd uitzicht op de lucht in het noorden.

Als de omstandigheden goed zijn en je een sterk uitkijkpunt vindt, vergeet dan niet om geduld te hebben. Net zoals het onmogelijk is om het exacte moment te voorspellen waarop het begint te sneeuwen, is er geen manier om met zekerheid te zeggen wanneer de aurora borealis precies zal verschijnen (of hoe lang het zal duren).

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in 2022, maar is sindsdien bijgewerkt met nieuwe informatie.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *