Het noorderlicht is mogelijk donderdagavond zichtbaar boven de Verenigde Staten – hier kun je ze zien

Het noorderlicht checken wordt meestal van je bucketlist gespaard voor een reis naar IJsland of een avontuur in Noorwegen of Finland.

Eerder deze maand kregen inwoners van de VS in noordelijke staten als Minnesota, Michigan en Wisconsin en zelfs in het uiterste zuiden van Colorado echter een zeldzame kans om dit opmerkelijke natuurverschijnsel door de nachtelijke hemel te zien dansen.

De oorzaak was een sterker dan gebruikelijke geomagnetische storm. Een andere krachtige zonnegebeurtenis is onderweg die de onderste 48e verdieping deze week weer zichtbaar kan maken.

EVERSTE/GETTY-FOTO’S

Volgens het Space Weather Prediction Center zal de storm – geprojecteerd als een potentiële G2 of “gematigde storm” – op vrijdag actiever zijn, met lagere stormniveaus donderdagnacht en zaterdag.

De geomagnetische kracht van een storm wordt gemeten met de Kp-index, op een schaal van 0 tot 9 (0 geeft stille poollichtactiviteit aan, 9 duidt op zware storm).

Door dit aantal te kennen – en de aurora-voorspellingsmodellen van het Space Weather Prediction Center te gebruiken – kunt u bepalen waar het noorderlicht zichtbaar kan zijn.

Van donderdagnacht tot vrijdagochtend vroeg zal de Kp naar verwachting tussen 4 en 6 liggen. Op basis van deze voorspelling zal het noorderlicht hoogstwaarschijnlijk zichtbaar zijn in Montana, North Dakota, Minnesota, Wisconsin, Michigan en Maine, maar mogelijk zelfs meest zuidelijke zichtbaar.

Bekijk de onderstaande kaart van het Fairbanks Institute of Geophysics van de University of Alaska om te zien of je de lichten kunt zien vanaf waar je bent.

Universiteit van Alaska Fairbanks Geofysisch Instituut

Als je op een donderdag- of vrijdagavond door dat gebied vliegt, wil je misschien overschakelen naar een stoel bij het raam, want de kans is groot dat je het noorderlicht vanuit de lucht ziet.

Abonneer u op onze dagelijkse nieuwsbrief

SASINPARAKSA/GETTY IMAGES

Een aantal trans-Atlantische routes passeert de verwachte route, evenals vluchten van Oost-Azië naar het noordoosten van de Verenigde Staten, maar uw beste kans is een trans-Atlantische nachtvlucht naar het oosten. Vaak geven piloten een seintje als het noorderlicht verschijnt of maken ze zelfs een eenvoudige omweg zodat alle passagiers de show kunnen zien.

Passagiers kunnen flightaware.com raadplegen voor de verwachte route van hun vlucht en stoelen aan de juiste kant van het vliegtuig selecteren om de beste deal te krijgen. Het is echter belangrijk op te merken dat vliegroutes op elk moment voor of tijdens uw vlucht kunnen veranderen.

Voor de laatste updates over het bekijken van noorderlicht in uw regio, meldt u zich aan voor een meldingsservice zoals Night Sky Alerts, downloadt u de Northern Lights Aurora Forecast-app of controleert u regelmatig de aurora-voorspelling van het Space Weather Prediction Center.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *