De fusie van Alaska en Hawaï zal frequent flyer-miles beschermen als onderdeel van een grote DOT-overeenkomst

Het Department of Transportation zei dinsdag dat het een grote stap heeft gezet in de richting van het goedkeuren van de fusie tussen Alaska Airlines en Hawaiian Airlines, waardoor de twee luchtvaartmaatschappijen de deal effectief konden ronden.

Als onderdeel van de maatregel hebben de luchtvaartmaatschappijen en het Department of Transportation ook een aantal belangrijke beschermingsmaatregelen getroffen voor frequent flyers met grote hoeveelheden Alaska Mileage Plan-punten of HawaiianMiles.

Het ministerie van Transport zei dat het het ‘vrijstellingsverzoek’ van de twee luchtvaartmaatschappijen had goedgekeurd, waardoor ze als afzonderlijke luchtvaartmaatschappijen onder één eigenaar zouden kunnen opereren voordat ze hun activiteiten zouden samenvoegen. Met andere woorden: Alaska Airlines is volgens de fusieovereenkomst tussen de twee bedrijven duidelijk eigenaar van Hawaiian.

Hoewel dit aangeeft dat de fusie al heeft plaatsgevonden en uiteindelijk volledig zal worden goedgekeurd, moet het ministerie van Transport nog steeds de door de twee bedrijven ingediende “conversieaanvraag” goedkeuren, waardoor ze als gecombineerde luchtvaartmaatschappij kunnen opereren onder een exploitatiecertificaat. . een. Die goedkeuring blijft onderworpen aan een verscheidenheid aan vereisten, en zal afhangen van de beoordeling en goedkeuring van de veiligheids- en operationele plannen door de FAA, zeiden DOT-functionarissen dinsdag.

Het goedkeuren van het vrijstellingsverzoek en het toestaan ​​dat het transactionele deel van de fusie wordt afgerond terwijl het overdrachtsverzoek in behandeling blijft, geeft de luchtvaartmaatschappijen een grotere mate van regelgevende zekerheid naarmate zij verder gaan met de operationele aspecten van de fusie.

Het is ook een ongebruikelijke zet.

Voordat het ministerie van Transport goedkeuring verleende, kreeg het ministerie van Transport verschillende toezeggingen van de twee luchtvaartmaatschappijen, die minister van Transport Pete Buttigieg omschreef als ‘het behoud van de luchtdienst’ en ‘het bieden van betere service aan passagiers’. De verplichtingen die gepaard gaan met DOT-goedkeuring – waaronder frequent flyer-bepalingen – lijken ongekend.

“Dit is de eerste keer [DOT] “De regering-Trump heeft van luchtvaartmaatschappijen geëist dat zij instemmen met bindende, afdwingbare beschermingsmaatregelen als voorwaarde voordat we overwegen de fusie door te laten gaan”, zei Buttigieg dinsdagmiddag tijdens een persconferentie. “Deze nieuwe aanpak geeft vanaf het begin prioriteit aan het publieke belang.”

Volgens de overeenkomst moeten de twee luchtvaartmaatschappijen alle bestaande essentiële luchtvervoerroutes behouden, samen met de huidige serviceniveaus binnen de Hawaiiaanse eilanden en tussen Hawaii en de continentale Verenigde Staten. Het is luchtvaartmaatschappijen ook verboden enige actie te ondernemen die de concurrentie op Daniel K. Airport zou schaden. Internationale luchthaven Inouye (HNL) in Honolulu.

Dagelijkse nieuwsbrief

Beloon uw inbox met de TPG Daily-nieuwsbrief

Sluit u aan bij ruim 700.000 lezers voor het laatste nieuws, uitgebreide handleidingen en exclusieve aanbiedingen van TPG-experts

In termen van “het bieden van betere service aan passagiers” zijn de twee luchtvaartmaatschappijen akkoord gegaan met een verscheidenheid aan toezeggingen waar het ministerie van Transport om had gevraagd, aldus het agentschap. Deze toezeggingen houden onder meer in dat gezinnen met kinderen bij elkaar kunnen zitten zonder extra kosten en beloven compensatie voor sommige vertragingen en annuleringen. De twee luchtvaartmaatschappijen beloofden ook de reiskosten voor militairen te verlagen.

De luchtvaartmaatschappijen kwamen ook overeen dat ze de waarde van frequent flyer-miles voor geen van beide luchtvaartmaatschappijen zullen verminderen als onderdeel van de fusie, en ook geen voordeel zullen halen uit elk niveau van elitestatus tijdens het proces van consolidatie in één programma.

Leden van Alaska’s Mileage Plan en het HawaiianMiles-programma zullen mijlen kunnen overdragen tussen de twee bedrijven in een verhouding van 1:1 voordat ze in de toekomst een gezamenlijk programma lanceren, aldus het Amerikaanse ministerie van Transport. Het is de deelnemende luchtvaartmaatschappijen verboden om de waarde van de HawaiianMiles die vóór de voltooiing van de fusie zijn verdiend, te verminderen, en ze moeten in het kader van het programma mijlen blijven toekennen tegen hetzelfde of een hoger tarief. De deelnemende luchtvaartmaatschappij moet ook een minimumwaarde handhaven voor alle mijlen in het nieuwe programma “zoals gemeten aan de hand van de waarde van de mijlen die zijn ingewisseld voor door luchtvaartmaatschappijen uitgevoerde vluchten.” Het is niet duidelijk wat de minimumwaarde zal worden bepaald.

De twee luchtvaartmaatschappijen kwamen ook overeen om de statusvoordelen van de twee programma’s te matchen en te behouden om te voorkomen dat welk niveau dan ook wordt gedevalueerd, aldus de DOT, ‘om ervoor te zorgen dat leden van elk bestaand loyaliteitsprogramma niet minder gunstig worden behandeld wat betreft status, inclusief het matchen of verhogen van de status. status van eliteleden.” In het nieuwe gezamenlijke loyaliteitsprogramma, voor de rest van het toepasselijke programmajaar” wanneer het nieuwe programma wordt gelanceerd.

De fusie maakte vorige maand haar eerste grote sprong voorwaarts toen zij stilzwijgende goedkeuring kreeg van het ministerie van Justitie, dat ervoor koos de fusie niet vóór een belangrijke deadline te blokkeren met een antitrustzaak. Luchtvaartmaatschappijen moeten nog wachten tot het ministerie van Transport het vrijstellingsverzoek heeft goedgekeurd voordat de deal kan worden afgerond.

De fusie ter waarde van $1,8 miljard zou de grootste fusie van luchtvaartmaatschappijen in de Verenigde Staten zijn sinds Alaska Airlines in 2016 concurrent Virgin America kocht.

Dit staat in schril contrast met een andere recente fusieovereenkomst die uiteindelijk werd geblokkeerd door het ministerie van Justitie.

In januari won het ministerie van Justitie een antitrustzaak die de geplande overname van Spirit Airlines door JetBlue blokkeerde. Tijdens een proces dat een maand duurde bij de federale rechtbank in Boston afgelopen herfst, betoogde het ministerie van Justitie dat de fusie de concurrentie in de hele sector zou schaden. Op dezelfde manier heeft het ministerie van Justitie in 2022 – met succes – een rechtszaak aangespannen om de Northeast-alliantie tussen JetBlue en American Airlines te blokkeren, waardoor de twee bedrijven codesharing op elkaars vluchten hadden kunnen doen en hun routenetwerken konden coördineren.

De gecombineerde luchtvaartmaatschappij Alaska-Hawaï zal qua vlootomvang de vijfde grootste luchtvaartmaatschappij in de Verenigde Staten zijn, met 365 vliegtuigen.

Gerelateerd lezen:

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *